Spożywanie owoców jest ściśle związane z zasadami prawidłowego zestawiania posiłków. Ludzie nie wiedzą kiedy i jak jeść owoce, ale większość z nas instynktownie je lubi. Dr Alan Walker, antropolog z Uniwersytetu Johna Hopkinsa wykazał, na podstawie badań zębów naszych przodków, że byli oni wyłącznie owocożerni. Wobec tego nie ma pokarmu bardziej wskazanego dla ludzi niż owoce. Nie spotyka się, poza wyraźnie patologicznymi przypadkami, osób chorych na niedobór białka, natomiast jest wielu cierpiących z powodu nadmiernego spożycia białka zwierzęcego, co powoduje zwiększenie odczynu kwasowego w organizmie i zatrucie go toksynami. Jak już wspomniano, witalną dla organizmu sprawą jest stałe i efektywne odtruwanie poprzez konsumpcję pokarmów o dużej zawartości wody, a właśnie owoce mają jej najwięcej, bo aż 80-90%. Ponadto zawierają wszystkie witaminy, sole mineralne, węglowodany, aminokwasy i kwasy tłuszczowe jakich potrzebuje człowiek. Owoce nie są trawione w żołądku i opuszczają go po 20-30 minutach. Rozkładane i i wchłaniane są w jelitach. Z TEGO WYNIKA PODSTAWOWA ZASADA, ŻE OWOCE NIE POWINNY BYĆ JEDZONE BEZPOŚREDNIO PO POSIŁKU. Jeśli są jedzone po posiłku, to ponieważ żołądek jest wtedy wypełniony pokarmem - owoce nie mogą przejść do jelit, a zatem fermentują i kwaśnieją w żołądku !!! OWOCE POWINNY BYĆ ZAWSZE JEDZONE NA PUSTY ŻOŁĄDEK !!! Jeśli do tej pory nieprawidłowe jedzenie owoców nie powodowało dolegliwości, nie oznacza to, że prawo dietetyki nie było łamane, świadczy tylko o niebywałych zdolnościach adaptacyjnych ludzkiego organizmu. Wszystkie owoce, nawet kwaśne, są najbardziej wartościowym pożywieniem dla człowieka. Jeśli są prawidłowo skonsumowane, stają się wewnątrz organizmu pokarmem alkalicznym i mają , podobnie jak warzywa, zdolność do neutralizowania nadmiernej kwasoty i toksyn nagromadzonych w organizmie na skutek niewłaściwego komponowania posiłków, nadmiaru skoncentrowanych pokarmów, środków konserwujących, zatrutego powietrza, zatrutej metalami ciężkimi wody , stresów. Nadmierna kwasota i zatrucie toksynami manifestują się NADMIERNĄ WAGĄ, opuchnięciami, owrzodzeniem żołądka i dwunastnicy, przedwczesnym siwieniem, łysieniem, nerwowością, cellulitem, zmarszczkami na twarzy, podkrążonymi oczami.
Zapotrzebowanie organizmu człowieka na pięć podstawowych substancji odżywczych:
- cukry proste - ok. 90%
- aminokwasy - 4-5%
- sole mineralne - 3-4%
- kwasy tłuszczowe - ok.1%
- witaminy - ok.1%
Jedyny pokarm na świecie spełniający te warunki to OWOCE!!! ALE TYLKO ŚWIEŻE!
Nie mogą być pieczone, smażone czy gotowane - takie są bezwartościowe, bo kwasotwórcze i toksyczne.Ta sama zasada dotyczy soków warzywnych i owocowych - muszą być świeżo przyrządzone. Soki pasteryzowane, zrobione z koncentratów, z konserwantami są szkodliwe.
Jedna z bardzo ważnych zasad diety Diamondów wskazuje, że do 12.00 w południe nie możemy spożywać niczego oprócz surowych owoców i świeżo przyrządzonych soków. Panuje przekonanie, że jedzenie owoców powoduje otyłość. Tak, jeśli owoce są przetworzone lub jedzone tuż po posiłku.Surowe owoce jedzone 30-60 minut przed posiłkiem
przyspieszają utratę WAGI !
Kalorie są niejednakowe - te dostarczane przez owoce nie powodują przyrostu wagi, natomiast pochodzące z przetworzonego, źle zestawionego posiłku zdecydowanie zwiększają naszą wagę. Jedząc do godziny 12.00 wyłącznie owoce, które potrzebują najmniej energii do strawienia podporządkowujemy nasz organizm cyklowi eliminacji. Inne pokarmy utrudniają sprawny przebieg tego cyklu.
przyspieszają utratę WAGI !
Kalorie są niejednakowe - te dostarczane przez owoce nie powodują przyrostu wagi, natomiast pochodzące z przetworzonego, źle zestawionego posiłku zdecydowanie zwiększają naszą wagę. Jedząc do godziny 12.00 wyłącznie owoce, które potrzebują najmniej energii do strawienia podporządkowujemy nasz organizm cyklowi eliminacji. Inne pokarmy utrudniają sprawny przebieg tego cyklu.
W dalszych artykułach podam przykładowe zestawy posiłków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz