Autorem artykułu jest Krzysztof Stasiulewicz.
Zanim opiszę pierwszą zasadę sformułowaną przez Maję Błaszczyszyn w jej książce "Dieta życia", proszę zróbmy dokładną listę absolutnie wszystkiego co dziś jedliśmy.
Nasze ciało zawiera około 70% wody, dlatego aby utrzymać zdrowie i równowagę, musimy dostarczyć w diecie co najmniej 70% wody, ale nie wody pitnej, lecz tej zawartej w świeżych warzywach i owocach. Pozostałe produkty to jedzenie skoncentrowane, zawierające o wiele mniejszą ilość wody, ponieważ usuniętą przez smażenie, pieczenie czy gotowanie.Powinniśmy jadać około 70% jarzyn i owoców, pozostałe 30% może składać się z pożywienia skoncentrowanego:chleba, kasz, ziemniaków, mięsa, produktów mlecznych, itp. Tylko woda naturalna zawarta w produktach naturalnych transportuje substancje odżywcze do wszystkich komórek organizmu i usuwa z nich toksyczne pozostałości. W owocach i warzywach zawarte są wszystkie składniki, których potrzebuje człowiek: witaminy, sole mineralne, białka, aminokwasy, enzymy, węglowodany, kwasy tłuszczowe i są one dostarczane w najlepiej przyswajalnej postaci - w roztworze lub zawiesinie wodnej. Produkty te oprócz dostarczania wszystkich potrzebnych składników - spełniają podstawową rolę oczyszczania organizmu. Przy obniżaniu wagi ciała jest to najważniejsza sprawa.
Nasze ciało z zewnątrz jest często myte i czyszczone, natomiast wnętrze naszego organizmu nie jest oczyszczane, ponieważ większość spożywanych produktów zatruwa nasz organizm !!!, A TO WŁAŚNIE PRZYCZYNIA SIĘ DO NADWAGI I WIELU CHORÓB !!! Picie wody nie spełnia zadań oczyszczania, gdyż woda nie zawiera wszystkich witalnych substancji jak np. enzymów , natomiast soli mineralnych zawartych w wodzie pitnej -organizm ludzki nie jest w stanie w tej formie wykorzystać, i mają one skłonności do odkładania się w organizmie w sposób niekorzystny w postaci np. kamieni nerkowych!. A więc naczelną zasadą powinno być spożywanie jedzenia w którym dominują produkty z wysoką zawartością wody!!!
Nie traktujmy tego jednak jak wyroku. Od czasu do czasu możemy jeść posiłki skoncentrowane i nie czujmy się wtedy winowajcami, gdy smakuje nam mięso, ziemniaki czy ciasto.. Trudno nam zrezygnować z przyzwyczajeń, które ciągnęły się latami. Starajmy się jednak stopniowo, aby większość naszych posiłków była skomponowana prawidłowo. JEŚLI TO NAM SIĘ NIE UDA , NIE MAMY CO MARZYĆ O LIKWIDACJI NADWAGI I UZYSKANIU POŻĄDANEJ SYLWETKI. Od tej chwili patrząc na stojący przed nami talerz, powinniśmy zadać sobie pytanie - czy posiłek, który mam zjeść oczyści mnie czy zatruje? Spójrzmy na listę produktów, które dziś jedliśmy - czy dominują w niej warzywa i owoce? Jeśli odpowiedź jest negatywna - TO NIE SCHUDNIEMY I NIE UTRZYMAMY TRWAŁEJ, OPTYMALNEJ WAGI ORAZ DOBREGO SAMOPOCZUCIA.
W następnym artykule opiszę zasadę właściwego komponowania posiłków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz